Detalii din culisele Schengen. Austria a vrut ca România să nu ceară votul azi, variantele propuse și de ce le-a refuzat

de: Cătălina Burghelea
08 12. 2022

Apar informații noi din culisele Schengen. Potrivit unor surse oficiale, Austria a propus la negocierile din Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne mai multe variante de amânare pentru anul viitor a aderării României la Schengen, condiția fiind ca ţara noastră să nu insiste asupra votului de joi, 8 decembrie.

Variante propuse de Austria pentru ca România să nu ceară votul azi

În Consiliul JAI, toate statele membre au fost consultate despre intenţiile de vot pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen, demers blocat prin veto de Austria și Olanda. Astfel, ministrul ceh de Interne, Vit Rakusen, a constatat că nu există unanimitate şi a solicitat o pauză pentru obţinerea unui compromis, spun surse de la Bruxelles. La consultări au participat Comisia Europeană, Germania, Austria, Țările de Jos, Bulgaria şi România.

De ce au fost refuzate

Prima variantă invocată de Viena a fost luarea unei decizii în 2023, în septembrie sau octombrie, condiţia fiind să nu mai aibă loc votul de joi, dar propunerea a fost refuzată de delegația română. Ulterior, s-a cerut ca Bulgaria să treacă printr-un proces de condiţionalităţi, inclusiv un MCV.

Cu alte cuvinte, această variantă ar fi presupus ca țara noastră să adere la Schengen în 2022, fără a îndeplini alte condiţii, iar Bulgaria, anul viitor, cu aceste condiţionalităţi. Dar Sofia nu a fost de acord.

O altă sugestie venită din partea Austriei era luarea unei decizii în iunie, care ar fi însemnat vot şi ridicarea frontierelor în acelaşi moment. Condiţia era ca România să nu insiste asupra votului din Consiliul JAI. Și această variantă a fost respinsă.

Negocieri cu Viena, dar fără rezultate favorabile

Delegația de la București ar fi vrut adoptarea unei declaraţii care să menţioneze că o decizie privind aderarea va fi luată până la sfârşitul anului, eventual la următorul Consiliu de miniştri din 21 decembrie, ca punct A, fără dezbatere. O astfel de variantă ar fi implicat integrarea în Schengen cu frontierele aeriene la 26 martie, cele rutiere urmând mai târziu. Dar Austria a spus pas.

Date fiind condiţiile, România a cerut separarea de Bulgaria, dar statul vecin s-a opus şi noul punct nu a putut fi inclus pe ordinea de zi. Țara noastră a solicitat, în cele din urmă, vot, dar Viena a refuzat. Ministrul olandez Eric van der Burg a explicat că votul este pe merit şi că, dacă era decizie separată în cazul celor două state, Țările de Jos ar fi pledat pentru România.

Reprezentantul Spaniei ar fi spus că decizia a distrus unitatea UE, iar Polonia a afirmat că este inadmisibil ca două state membre să fie batjocorite timp de de 11 ani.